VATTENTÄTHET HOS KLOCKOR

Många av dagens klockor är mer eller mindre vattentäta men trots detta är det viktigt att trycktesta din klocka regelbundet. Här berättar vi mer om vad ATM/BAR innebär samt vad som kan påverka klockans vattentäthet. 

VAD BETYDER M, ATM OCH BAR?

Klockor är framtagna för olika ändamål och därför har de många gånger olika funktioner eller tålighet, varav en klocka som är vattentät har extra hög tålighet. Vattentätheten är något du bör väga in i köpet av en klocka för att klockans vattentäthet ska vara anpassad efter dina planerade användningsområden. Ett vanligt misstag gällande vattentäthet är att man slarvigt översätter meter (M) till antal meter under vattenytan, vilket inte stämmer. 1 BAR motsvarar 10 m och metervärdet i detta fall avgör vilket lufttryck klockan utsätts för under testet av vattentäthet, det betyder inte att du kan dyka på 10 meters djup med klockan. I våra produktbeskrivningar använder vi oss av benämningen ATM/BAR för att påvisa klockans vattentäthet. 

  • 30 m (3 ATM/BAR) innebär att klockan tål damm.
  • 50 m (5 ATM/BAR) betyder att klockan klarar vattenstänk.
  • 100 m (10 ATM/BAR) innebär att du kan duscha och bada med klockan på.
  • 200 m (20 ATM/BAR) är klockor som klarar av tubdykning.

 

TRYCKTESTA DIN KLOCKA

Klockans täthet är en ”färskvara” som påverkas av ålder och yttre förutsättningar. En klocka tätas med hjälp av gummipackningar. Dessa kan torka ut med tiden vilket kan påverka klockans täthet. Likaså kan en sned krona eller spricka i glaset också påverka klockans täthet. Det är viktigt att underhålla sin klocka för att den ska bevara sin täthet. En vattentät klocka bör kontinuerligt trycktestas och packningarna bör smörjas regelbundet, förslagsvis i samband med batteribyte eller när man vet att man ska utsätta klockan för vatten. Emellanåt krävs en täthetsservice på klockan där man byter ut alla packningar och eventuella tryckknappar.

Kille surfar på stor våg
Surfare surfar på en stor våg

OTÄT KLOCKA EFTER ETT BATTERIBYTE

I vissa fall kan en klocka vara tät när du lämnar in den för ett batteribyte och efter bytet är den inte längre tät. Detta beror vanligtvis på att packningarna har torkat ihop mellan baklocket och boetten, när man sedan öppnat klockan och stänger den igen har den torra packningen ändrat position och kanske tätar därför inte klockan längre. Detta beror på att packningen är sliten och uttorkad och bör bytas så snart som möjligt.

 


HELIUMVENTIL PÅ KLOCKA

Dykarur som är tillverkade för extrema förhållanden har ibland en heliumventil som snabbt släpper ut övertrycket inne i klockan när den kommer upp till ytan och trycket förändras. Utan heliumventil skulle en vanlig klocka sprängas. Du som är en sportig person bör satsa på en sportklocka för dam eller sportklocka för herr som är stöttålig och vattentät.