TYPER AV URVERK
Det finns olika typer av urverk. De två vanligaste är quartzverk och automatiska urverk. Ett quartzverk är ett batteridrivet urverk. Det finns även mekaniska klockor, som är den ursprungliga uppbyggnaden av en klocka. Idag är det mest vanligt att dessa klockor är automatiska. Även om vi uppskattar det gedigna hantverket bakom en automatisk klocka har även klockvärlden gjort en teknisk resan de senaste åren och idag finns det många innovativa framsteg från flera av de välkända klocktillverkarna. I detta inlägg får du lära dig mer om olika typer av urverk och vad som kännetecknar dem.
Quartzverk (kvartsverk)
Urverket kan vara analogt, där tiden visas med hjälp av visare, eller digitalt med en digital display. Det finns även Quartzverk som har en kombination av både digitalt och analogt, dessa drivs oftast av två separata batterier.
Ett analogt quartzverk drivs av elektricitet i batteriet som omvandlas till magnetism. Detta i sin tur sänder ut impulser till en magnet som snurrar och därmed ger kraft till visarna att ticka framåt. Kugghjul med anpassad storlek och rätt antal tänder gör att sekund-, minut- och timvisare tickar i önskad hastighet.
Automatiska urverk
Dessa drivs av en fjäder som dras upp. Den kraft som uppstår när fjädern dras tillbaka förs vidare till en balans som driver klockan framåt. Balansen kan jämföras med en pendel på ett väggur som med en konstant rörelse sveper fram och tillbaka. Det är balansen som avgör i vilken hastighet klockan ska gå. På den klassiska mekaniska klockan drar man upp fjädern manuellt via kronan. Idag är det vanligast med automatiska klockor som har den mekaniska grunden med en påbyggd rotor. Med hjälp av din rörelse vid användning av klockan svänger rotorn och håller därmed klockan ständigt uppdragen. När du tar av dig klockan har det automatiska urverket en gångreserv, vilken kan skilja sig från olika urverk men ligger normalt på ca 40-50 timmar vid full uppdragning. Likt en mekanisk klocka kan även de flesta automatiska klockorna skruvas upp manuellt via kronan, detta kan vara bra att göra emellanåt om man t.ex. har ett stillasittande jobb eller inte använt klocka det senaste dygnet.
Seiko kinetic
Kinetic är ett automatverk som tagits fram av Seiko. Precis som ett automatiskt urverk drivs klockan med hjälp av en rotor som drar upp fjädern. Kraften som genereras lagras i ett batteri vilket motsvarar klockans gångreserv. Batterireserven håller i ca 6 månader.
Urverk med solarfunktion
Klockor försedda med solarfunktion har en solcell som tar upp ljus via urtavlan. Det behöver alltså inte bara vara solljus utan klockan kan även laddas upp av t.ex. ett ljusrör. En kondensator omvandlar sedan ljuset till energi. Energin lagras i ett återuppladdningsbart batteri. Klockans batterireserv kan variera mellan 30-90 dagar efter att ha blivit fullt uppladdad.
Smartwatch (smartklocka)
En smartwatch är en klocka som du kan parkoppla till din smartphone för att ta del av olika funktioner direkt på din handled. Via en smartwatch kan du ofta svara/avvisa samtal, läsa meddelanden eller notiser samt läsa av din puls eller antal steg du tagit under dagen. Funktionerna kan skilja sig mellan olika varumärken och modeller. Du kommer åt funktionerna direkt via klockans urtavla som nästan uteslutande är en touchscreen. Nästintill alla smartwatches bör laddas varje dygn.
Hybrid smartwatch
En hybrid smartwatch är en klocka vars design ser ut som en vanlig klocka men besitter möjligheten att parkopplas med din smartphone för att ta del av användbara funktioner. Via klockans app kan du läsa av information eller skräddarsy klockans kortkommandon. En hybrid smartklocka besitter ofta liknande funktioner som en smartklocka såsom fitness tracker, notifikationer (vibration), avvisa samtal osv. En hybrid smartwatch drivs av ett batteri och håller normalt sett i upp till 2 år.
Klocka med kronograf
Kronograf är en tidtagningsfunktion. Du känner igen en kronograf då klockan oftast har 3 mindre cirklar/urtavlor där du läser av hur många hundradelar, minuter eller timmar som har gått sedan du startade tidtagningen. Kronografens sekundvisare är ofta placerad i mitten och tickar bara när tidtagningen är igång. I regel startar och stoppar du en kronograf via tryckknapparna som är placerade sidan om kronan.