Vad gör vi med anledning av Covid-19?

Stottadinlokalahandlare Banner

Allmän information om våra butiker och öppettider

Vad gör Stjärnurmakarna med anledning av covid-19? Vi tar naturligtvis oron för coronasmittan på stort allvar och gör det vi kan för att skydda våra kunder och medarbetare. Vi följer rekommendationer från svenska myndigheter och experter och uppmanar även våra kunder att följa deras rekommendationer och råd.

Våra butiker runt om i landet har öppet så länge personalen mår bra och är symtomfria. Vi jobbar utifrån en policy vars syfte är att förhindra risken för smittspridning samt att genom aktiva åtgärder och riktlinjer minska riskerna för att bli sjuk på arbetsplatsen.

Exempel på åtgärder är:

  • Utökade städrutiner.
  • Utökad hygienisk noggrannhet från personalen när det kommer till all hantering av varor i butiken.
  • Vi erbjuder handsprit till alla besökare som provar en vara (OBS! Beroende av tillgång).

Vi har öppet - Stötta din lokala handlare
Våra butiker ägs och drivs av entreprenörer som utöver sitt intresse för klockor även brinner för företagande och sina lokala kunder. Samtliga av våra handlare drabbas nu hårt av låga besökssiffror och utebliven försäljning. Vi vill uppmana er, som är friska och symtomfria, att besöka våra butiker i de fall ni är intresserade av en ny klocka eller har en befintlig som är i behov av reparation eller  service. 

Du finner din lokala butiks öppettider här. Notera och vänligen respektera att lokala avvikelser kan förekomma under dessa tider. 

Vänligen tänk på:
Om ni känner av symtom som feber, hosta eller andningsbesvär. Eller har besökt något av de uttalade riskområdena. Så ber vi er att avvakta med ert butiksbesök tillvidare. 

Tack!

Avslutande tips & råd:

- Säkerställ att din klocka är hygienisk!
Det har gjorts vissa studier kring hur lång tid coronaviruset överlever på olika material och ytor. Exempelvis kan viruset överleva under begränsad tid på glas, metall och plast. Detta är material som är vanligt förekommande i klockor. Eftersom att klockan sitter på ett utsatt område, nära dina händer och ofta används dagligen, är det viktigt att också rengöra din klocka. Här beskriver vi hur du bäst rengör och tar hand om din klocka.

Vattentäta klockor med länk
Vattentäta klockor, från 10 ATM och uppåt, kan praktiskt sätt tvättas under vatten utan problem. En klocka tätas dock av gummipackningar som torkar ut med tiden. För att säkerställa att din klocka är tät innan den kommer i kontakt med vatten rekommenderar vi att du trycktestar den hos en urmakare. 

För att tvätta klockan och länken rekommenderar vi att du använder lite diskmedel/tvål samt vatten och borstar länken ordentligt med en tandborste för att komma in mellan länkbitarna. Diskmedel har en uttorkande effekt och även om du har en vattentät klocka bör du vara försiktig kring boettens öppningar såsom tryckknappar, krona, boettlock och glas. Skölj klockan ordentligt när du är klar.

Vattenskyddade klockor
Klockor som inte är vattentäta, alltså vattenskyddade klockor med en täthet under 5ATM, bör inte komma i direkt kontakt med vatten. Vi rekommenderar därför att du torkar av klockan med en fuktig microfiberduk samt desinfekterande medel. 

Klocka med läderband
Läderband är mindre kompatibelt med vatten eller andra vätskor och bör därför inte tvättas. Läderband är en förbrukningsvara och bör bytas ut ca 1 gång om året, eller vid behov. Om du har varit sjuk rekommenderar vi att du byter bandet. Du finner ett stort utbud av läderband i våra butiker som monteras i samband med köp. 

Klocka med gummiband
Klockor med gummiband är i lång utsträckning mer känsliga för uttorkande medel som diskmedel och andra desinfekterande medel som handsprit. För att rengöra ett gummiband på bästa rätt rekommenderar vi tvål och vatten som du gnuggar varsamt med händerna.

Ultraljudsbad
För att rengöra din klocka på bästa sätt kan du lämna in den på ett ultraljusbad hos din lokala Stjärnurmakare. Denna typ av rengöring kan göras på alla boetter och länkar av stål eller titan och är inte beroende av att din klocka ska vara vattentät. Klockan plockas isär och klockans yttre skal läggs i ultraljudsbadet som är en blandning av vatten och rengöringsmedel. Ultraljudsbadet vibrerar och löser därmed upp smuts i kombination med rengöringsmedlet, vilket resulterar i en skinande ren klocka.