Ta hand om din klocka

Om du tar hand om din klocka på rätt sätt kommer du ha nytta av den under en lång tid framöver. Här får du tre enkla råd om hur du förlänger klockans livslängd avsevärt. 

Undvik vatten så mycket som möjligt

Vatten kan skada komponenter i ditt urverk, särskilt saltvatten som tenderar att vara mer uttorkande än kranvatten. Långvarig exponering för klorvatten kan också försämra kvalitén på packningarna i din klocka. Lämna därför gärna klockan hemma när du besöker stranden eller simbassängen. Om din vattentäta klocka ändå skulle komma i kontakt med salt- eller klorvatten, är det bra att skölja av den med kranvatten efteråt.

De flesta klockor är vattenresistenta, från 3 ATM till 20 ATM. Vad som gäller för just din klocka kan du fråga i butik eller i många fall avläsa på baksidan av boetten.

Packningarna som tätar klockan är förslitningsvaror. Därför bör du i samband med batteribyte be din urmakare att trycktesta din vattentäta klocka för att garantera att den fortfarande är tät. Om du misstänker att din klocka blivit skadad av vatten kan du lämna in den till närmaste Stjärnurmakare som hjälper dig att utreda skadan och kontrollera om den går att reparera.

Serva din klocka med jämna mellanrum

Ta hand om din klocka som du tar hand om din bil, med varsamhet och med regelbunden service. Automatiska klockor består av små rörliga delar och behövs, likt en bil, oljas, poleras och rengöras för att fungera. Se därför till att serva den emellanåt hos din Stjärnurmakare. Olika varumärken rekommenderar olika tidsspann mellan servicetillfällena. Generell rekommendation är ca 5 år mellan varje service.

Låter du bli att serva din automatiska klocka kommer det leda till att oljorna i urverket torkar vilket skapar slitage. Klockan kommer inte vara lika tillförlitlig och delar i verket kan gå sönder.

Byt batteri hos urmakaren

Batteridrivna klockor servar du bäst genom att byta batteriet vid behov. Ett batteri håller i ca 2år. På klockor med få funktioner, som t.ex. bara har en tim- och minutvisare, kan ett batteri hålla länge. Det man bör tänka på är att om du låter ett batteri sitta kvar för länge i en klocka kan det börja oxidera och läcka syra, vilket i sin tur kan skada andra delar av verket. Även om ett batteri inte har tagit slut efter 2-3 år rekommenderar vi dig att byta ändå för att undvika just detta.

Klockan mår bra av att användas. Cirkulationen i klockan gör att oljan hela tiden är i rörelse och fördelas rätt. Om en klocka får ligga still för länge kommer oljan att torka eller "sjunka ihop" vilket i sin tur göra att klockan skär sig eller inte startar igen. Var rädd om din klocka och behandla den varsamt.

Rengör armband och länk regelbundet

Damm och svett kan långsamt nöta och skada ditt armband. Kontrollera därför ditt armband eller länk regelbundet för att hålla den i bra skick. Länken rengör du förslagsvis med lite vatten och diskmedel tillsammans med en mjuk tandborste för att lösa upp fett och smuts mellan länkbitarna. Torka omedelbart av klockan med en mjuk trasa. Du kan även lämna in din klocka för en ultraljudsrengöring hos din närmsta Stjärnurmakare. Använd en torr duk för att rengöra en läderrem.

Glaset på din klocka polerar du enkelt upp med lite tandkräm, dock utan slipmedel. Undvik att få vatten på boetten, även om den är vattenresistent (se råd nummer 1 ovan). TIPS! Piffa upp din klocka emellanåt genom att köpa ett nytt armband eller länk. Det är roligt att kunna byta stil eller färg ibland.