Teknisk information om klockor

Det finns oändligt mycket att lära sig om klockor och urverk, både för nybörjaren och för klockentusiasten. Här har vi samlat några vanliga frågor och svar som rör teknisk information om klockor. 

Hur exakt är ett automatiskt urverk?

Eftersom att automatiska klockor har fler komponenter än ett batteridrivet urverk så är det också känsligare. Ett automatiskt urverk kan vara mer känsligt för stötar än en batteridriven klocka. Det finns tillfällen då du ska undvika att bära en automatisk klocka, t.ex. i samband med att du hamrar, spela golf eller andra aktiviteter som kräver armkraft.

Ett automatiskt urverk är ett hantverk som monteras för hand med de mest precisa justeringar vilket också innebär att en hård stöt kan påverka balansens position och därmed klockans gång. Ett automatiskt urverk ska ha en viss tidstolerans som generellt accepterar en differens på +/- 10 sek per dygn. Detta kan skilja sig från olika urverk och varumärken.

Hur mäter man en klockas diameter?

Boetten är det yttre skal som omger klockans innanmäte. Boetten är vanligtvis tillverkad av material som stål, guld, titan eller plast. Boettens storlek mäts över klockans diameter exklusive kronan, måttet anges oftast i millimeter. 

Vad betyder EOL?

EOL är en förkortning på End-Of-Life, vilket är en batteriindikator som påvisar att klockan håller på att ta slut på batteri. Vanligtvis visar sig detta genom att klockan tickar 4 sekunder åt gången.