Klockors olika funktioner och specifikationer

Det kan vara svårt att hålla reda på alla tekniska specifikationer och funktioner när du ska köpa en klocka. Det vill vi underlätta! Här har vi presenterat de viktigaste egenskaperna att hålla koll på när du väljer din klocka.

 

Funktioner Och Specifikationer

Ordlista över klockors egenskaper

Alarm
Du kan ställa in klockan så att den ringer vid ett valt klockslag.


Analog
Klockan visar tiden med hjälp av urtavla och visare. Analoga klockor är nästan uteslutet uppbyggda på 12-timmarsvisning.


ATM

ATM är en förkortning för atmospheres och beteckningen används för att mäta hur vattentät en klocka är. Det finns olika nivåer av ATM, allt från 3 ATM där klockan endast klarar av vattenstänk till 20 ATM vilket innebär att klockan tål dykning.


Auto Relay
Finns på klockor med automatverk och är en funktion som sparar energi och gångreserv när du lägger den ifrån dig.


Bluetooth
Kan skicka information mellan olika bluetooth-försedda enheter.


Datum
Klockan visar datum. En analog klocka har datumvisning med hjälp av en datumskiva som matas fram ett steg varje dygn. Datumskivan snurrar alltid till 31, de månader som har färre dagar måste du justera datumet själv. Det finns klockor som även visar veckodag. En vanlig funktion på digitala klockor är visning av dag, datum, vecka och månad.


Digital
Klockan har digitalt urverk och digital display som visar tiden.


Djupmätare
Mäter djupet vid tubdykning.


EOL

EOL är en förkortning på End-Of-Life, vilket är en batteriindikator som påvisar att klockan håller på att ta slut på batteri. Vanligtvis visar sig detta genom att klockan tickar 4 sekunder åt gången.


Flytande sekundvisare
Förekommer alltid på klockor med automatiska urverk. Visaren flyter fram i stället för att ticka. Klockor med flytande visare är nästan helt tystgående.


GPS
Med en GPS, Global Positioning System, kan du hålla koll på var användaren av klockan är eller har varit.


Höjdmätare
Mäter höjd över havet. På vissa klockor kan du även nollställa höjdmätaren på den punkt du står för att kunna räkna den höjd du stiger upp till.


Kalorimätare
Klockan mäter hur många kalorier du gör av med. Funktionen finns ofta i pulsklockor.


Kinetic

Seikos automatverk. Likt ett klassiskt automatiskt urverk laddas klockan upp med hjälp av rörelse. Kinetic-verk har dessutom ett uppladdningsbart batteri där energi lagras. Batterireserven håller upp till 6 månader.


Klockradio
En alarmklocka med radiofunktion.


Kronograf
Klockan har tidtagningsfunktioner. Det vanligaste är analoga klockor försedda med mindre urtavlor som visar minuter, sekunder, hundradelar eller liknande.


Ljus
Klockan har en lampa. Vanligt på digitala klockor.


Perpetualkalender
Det är en kalender som är programmerad för att veta hur många dagar det är varje månad och därmed alltid visar rätt datum, vissa känner även av skottår. På quartzur med perpetualkalender måste man vid batteribyte programmera klockans kalender, som ofta innebär en extra kostnad.


Pulsmätare
Klockan mäter din puls. Många pulsklockor kräver också ett bälte som sänder information till din klocka. Bältet knäpper du över bröstet.


Självlysande siffror
Klockans siffror har försetts med lysmassa för att du ska kunna se tiden även när det är mörkt. Lysmassan laddas upp av solljus och lyser i genomsnitt ca 1-2 timmar i mörker.


Skruvad krona
Krona är försedd med gängor som du skruvar motsols. När du skruvat upp kronan och ska ställa tiden, är det viktigt att trycka ner kronan mot klockan samtidigt som du skruvar medsols tills det tar stopp. Vanligast på dykarklockor för bättre vattentäthet.


Solar
Klocka med batteri som laddas via solenergi. Om klockan laddas ur kan den läggas under en lampa för att ladda ny energi.


Tachymeterskala
Hjälpmedel för att räkna ut vilken medelhastighet du håller. Tachymeterskalan är placerad runt urtavlans ytterkant eller bezel, oftast förekommande på racingklockor.


Temperaturmätare
Klockan mäter temperatur. Temperaturen som visas motsvarar temperaturen hos klockan, vilket kan påverkas av din kroppstemperatur. För att få en mer exakt lufttemperaturen måste klockan tas av i ca 15-30minuter för att sen kunna läsas av.


Varvtidsminne
Klockan har en funktion där du kan spara din senaste löptid för att jämföra tiden med nästa.


Volymreglage
Du kan reglera ljudet på din klocka.


Vridbar dykring
Klockan har en vridbar ring som du använder för att ställa in tiden du dykt för att hålla koll på hur länge du varit nere. Även kallad bezel.


Världstid
Du kan ställa in flera tidszoner på klockan.